En ole unohtanut teitä arvon lukijani. On mennyt vain liikaa aikaa keskittyessäni useaan kirjaan. Kirja-alennusmyynneistä hankin nopeasti luetun pamflettikirjan ja Thomas Mannin Buddenbrookit uudella suomennoksella. Välissä päädyin lukemaan toiseen kertaan Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin teosta. Buddenbrookkien kronikka on vielä kesken ja pamfletista en jaksanut blogia kirjoittaa. Jos saisin joskus palautetta voisin asian korjatakin...

Jumalat juhlivat öisin on todella huono suomennos The Secret History alkuperäisnimelle. Suomennoksen puutteeksi vaiko hellyyttelyksi nostaisin myös McDonaldsin Onnellisen aterian sekä kirjailijan vai suomentajan kömmähdykseksi portterista ja shampanjasta valmistetun drinkin kutsuminen Black & Tan -nimellä? Black & Tan on tumman ja vaalean oluen yhdistäminen siten että molemmat säilyvät omina kerroksinaan ja tumman oluen ja shampanjan tai jonkin muun kuohuviinin muodostama juoma on Black Velvet. Otan vielä mukaan pari muutakin olut drinkkiä vaikkei se blogin aihe olekaan. Shandy (vaalea lager ja sitruuna virvoitusjuoma) ja irish car bomb (Tuoppi Guinnessia jonne pudotetaan shottilasissa irlantilaista whiskyä jonka päällä on irlantilaista kermalikööriä).

Päähuomio menee parikin kertaa whiskyn huuruiseen menoon jolla mielestäni haetaan erottumista tavallisesta opiskelijamenosta johon kuuluvat vetinen tynnyriolut ja pizzaslicet. Kirjan kertoja on varattomampi kuin kanssaopiskelijansa. Kertoja Richard on muuttanut kaliforniasta vermontiin jossa henkinen etäisyys on yhtä suuri kuin fyysinenkin. Humanistinen yliopisto itärannikolla, ei IVY-tasoa kuitenkaan, jonne päätyy bensa-asemayrittäjien poika joka haluaisi opiskella kreikkaa, mutta yliopiston kreikan ryhmä on tiivis viiden opiskelija ryhmä jonka opettaja on omalaatuinen professori. Richardin onnistuu päästä mukaan ryhmään joka nostaa poloisen pojan uudelle tasolle. Olut-tölkit vaihtuvat whiskygrogeihin ja drinkkeihin varakkaiden opiskelijoiden viihtyen yhdessä vapaa-ajatkin. Vähitellen salaisuudet alkavat aueta. Neljällä on salaisuus jonka viides saattaa paljastaa ja Richard vihitään salaisuuden kantajaksi. Pitääkö viides jäsen murhata joka on selvittänyt itselleen muiden salaisuuden?

Kirja antaa mahdollisuuden pohtia yleistä moraalia ja kyseenalaistaa oman eettisyyden. Vastenmielinen henkilö on helppo vaikka murhata kunhan ei jää teosta kiinni, kun ensin on kaikki muut keinot käyttetty. Uhkailu, kiristys ja lahjonta johtaa neljänteen vaiheeseen, murhata kohde. Onko oma tulevaisuus riittävä syy uhrata sitä uhkaavan henkilön henki? 

Jumalat juhlivat öisin soveltui hyvin lähijunalukemiseksi. Tiivis kirja mutta printti oli pientä. Toisenlaiseen maailmaan oli mukava upota. Vaikka kirja kuuluikin kerran luettuihin sen juoni ja henkilöt tulivat nyt paremmin tutuiksi. Richard, Francis, Henry, Camilla, Charles ja Edmund/Bunny olivat hauskaa seuraa ja ansaitsivat loppunsa niin hyvässä kuin pahassa.